Viinikanoja

Viinikanoja on Iidesjärven laskujoki. Aikaisemmin siitä on käytetty myös nimeä Viinikanjoki. Vajaan kilometrin pituinen ja muutaman metrin levyinen puro alkaa Iidesjärven länsipäästä Lokintaipaleen sillan (Lokinsillan) luota. Välillä oja virtaa siltojen alla ja rakennettujen seinämien välissä. Parissa paikassa oja avautuu reheväksi jokilaaksoksi. Viinikanoja laskee Pyhäjärveen Viinikanlahden rannassa Hatanpään valtatien länsipuolella.

Ojan vesi on sameaa ja saastunutta. Saasteita tulee muun muassa hulevesistä ja viemariverkoston vuodoista. Ojaan on lisäksi kipattu paljon romua ja huonekalujakin.

Viinikanoja on monille eläimille kulkureitti Pyhäjärven ja Iidesjärven välillä. Ojassa saattaa nähdä esimerkiksi minkin. Sorsat suosivat ojaa talvella, sillä virtapaikat pysyvät sulina talvellakin.

Viinikanoja on ikivanha kulkureitti ja ojanvarsi vanhaa kulttuuriseutua. Alueelta on löydetty tuhansia vuosia vanhoja kivityökaluja. 1700-luvulla ojan partaalla sijaitsi kehruukoulu. Viinikanojalla kasvaa vanhaa rohdoskasvia kalmojuurta.

Kevättulvan aikaan Viinikanoja virtaa näin mahtavana kymenä. Kuva on otettu 19. huhtikuuta 2013. Copyright © Olavi Autio. (2013)

Aurinko laskee länteen Viinikanojalla. Kuva on otettu Lokintaipaleen sillan luota 5. huhtikuuta 2013. Copyright © Olavi Autio. (2013)Iides.fi