Hervannan valtaväylän metsäsaarekkeet

Hervannan valtaväylän tuntumassa on useita ramppien eristämiä metsäsaarekkeita. Ne ovat erikoinen kaupunkiluonnon elimympäristö. Metsiköt ovat kuin pieniä saaria liikenneväylien ja -virtojen keskellä.

Iidesjärven laaksossa suurimmat saarekkeet ovat valtaväylän itäreunalla Sotilaankadun pohjoispuolella ja Messukylänkadun eteläpuolella. Kumpaankin pääsee turvallisesti kevyen liikenteen väyliä ja suojateitä pitkin. Pieniä saarekkeita jää lisäksi valtaväylän ja kevyen liikenteen väylien väliin.

Elinympäristöinä metsäsaarekkeet ovat hurjia paikkoja: meluisia, likaisia, roskaisia ja saasteisia. Kuitenkin ne tarjoavat turva- ja pesäpaikkoja monille eläimille. Saarekkeilla on suuri merkitys myös liikenteen haittojen torjujina. Puut ja kasvit suodattavat saasteita ja vaimentavat liikennemelua.

Saarekkeille on aikoinaan istutettu männyntaimia. Rehevä ja ravinteikas kasvupaikka on tehnyt männyistä oksaisia. Saarekkeissa kasvaa myös kuusia, koivuja ja monenlaisia pensaita.


Metsikkö Sotilaankadun ja valtaväylän kulmauksessa. Kuva on otettu Sotilaankadulta. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (13.11.2013)

Valtaväylältä johtaa Messukylänkadulle yhdystie, joka eristää teiden kulmaukseen metsäsaarekkeen. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (13.11.2013)

Oksaisia mäntyjä metsäsaarekkeella valtaväylän ja Messukylänkadun kulmauksessa. Mäntyjen varjossa sinnittelee kuusentaimia. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (13.11.2013)

Messukylänkadun puoleisella reunalla on koivikkoa. Alhaalla virtaa Vuohenoja. Kuvan oikeassa reunassa näkyy Hervannan valtaväylä. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (13.11.2013)Iides.fi