Ajankohtaista IidesjärveltäElokuussa kaksi lintukävelyä

(Iides.fi 16.7.2018)

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys Pily järjestää elokuussa Iidesjärvellä kaksi opastettua lintukävelyä. Ne ovat tiistaina 7. elokuuta ja tiistaina 21. elokuuta. Kello 18 alkavat retket kestävät pari tuntia.

Retkille lähdetään järven länsipäästä Lokintaipaleelta. Lintukävelyiden oppaana toimii Pilyn retkikummi Olavi Kalkko.Laulujoutsenten poikanen katosi

(Iides.fi 9.7.2018)

Iidesjärven laulujoutsenpariskunnan ainoa elossa säilynyt poikanen on kadonnut. Viimeinen havainto poikasesta on kirjattu lintutietopalvelu Tiiraan 5. heinäkuuta. Poikanen on todennäköisesti menehtynyt. Laulujoutsenten pesintä päättyi siis tänä kesänä kaikkien kolmen poikasen kuolemaan.


Poikasensa menettänyt laulujoutsenpari Puhoonlahdella sunnuntai-iltana 8. heinäkuuta. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (8.7.2018)


Koira taas vapaana Pahalammella
- ulkoiluttaja uhkaili toimittajaa

(Iides.fi 2.7.2018)

Irtokoira on Viinikan Pahalammella edelleen tavallinen näky, vaikka järjestyslaki, metsästyslaki ja luonnonsuojelulaki kieltävät koirien pitämisen vapaana tähän aikaan vuodesta. Sunnuntaina 1. heinäkuuta iltapäivällä mies ja nainen antoivat koiran juosta vapaana Pahalammen rannalla. Irtokoira juoksi lammen länsirannalla Iides.fi -sivuston toimittajaa vastaan. Toimittaja kysyi, miksi koira on irti, jolloin mies alkoi käyttäytyä aggressiivisesti ja esittää uhkailuja.

Tapauksesta tallentui kattavasti aineistoa. Uhkaavasti käyttäytynyt mies väitti, että häntä ei saa kuvata. Suomen lakien mukaan kuvaaminen julkisella paikalla on kuitenkin sallittua.

Pahalammella ja lammen ympäristössä on tällä hetkellä useita lintupoikueita. Härkälinnuilla on kaksi poikasta ja lisäksi lammella on muitakin vesilintupoikueita.

Koiran ulkoiluttajat häiritsivät härkälinnun pesintää Pahalammella myös kesällä 2017.


Tölkki kädessä kulkenut mies uhkaili Iides.fi -sivuston toimittajaa. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (1.7.2018)


Laulujoutsenilla yksi poikanen jäljellä

(Iides.fi 30.6.2018)

Iidesjärven laulujoutsenpariskunnalla on jäljellä yksi poikanen. Kahdesta jäljelle jääneestä poikasesta toinen katosi juhannuksen jälkeisen viikon loppupuolella. Lintutietopalvelu Tiiran mukaan keskiviikkona 27. kesäkuuta lintutornilta havainnoitiin järvellä kaksi poikasta. Niiden seurassa ei ollut emolintuja. Perjantai-iltana 29. kesäkuuta emojen seurassa liikkui Puhoonlahdella vain yksi poikanen.

Järven itäpäässä liikkuneet veneilijät häiritsivät laulujoutsenperhettä 20. kesäkuuta. Häirinnän seurauksena emolinnuista tuli hyvin säikkyjä. Havaittuaan lähistöllä jotain epäilyttävää molemmat emot saattoivat sännätä pakoon ja jättää poikaset. Emojen paettua poikaset jäivät ilman niiden turvaa. Tällaisessa tilanteessa esimerkiksi harmaalokki saattaa saalistaa poikasen.

Lauantaina 30. kesäkuuta aamupäivällä emot ja poikanen liikkuivat Hevoshaan länsipuolella. Laulujoutsenet tarkkailivat Hevoshaan rantaa valppaasti, mutta tunnistettuaan rannalla liikkuvan tutun luontokuvaajan ne käyttäytyivät rauhallisesti. Aterioidessaan molemmat emot painoivat päänsä yhtä aikaa veteen, mikä kertoi siitä, että linnut tunsivat olonsa turvalliseksi.


Laulujoutsenet ja poikanen Hevoshaan länsipuolella. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (30.6.2018)


Käänne kohti syksyä on käsillä

(Iides.fi 20.6.2018)

Oletko kyllästynyt alituisesti paistavaan aurinkoon ja kuumaan keliin? Voit huokaista helpotuksesta, sillä käänne on nyt käsillä. Parin kuukauden kuluttua pääset nauttimaan syksyn vilvoittavista tuulista, raikkaista sateista ja kuulaista öistä.

Kesäpäivänseisaus on torstaina 21. kesäkuuta. Silloin päivä on pisimmillään. Kesäpäivänseisauksen aikaan päivän pituus on Tampereella 19 tuntia ja 30 minuuttia. Sitten päivä lyhenee joka päivä puolen vuoden ajan.


Keskikesän hetki Vilusen täyttömäellä. Niittykirvinen tähyilee ruokaa jälkikasvulleen. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (20.6.2018)


Veneilijät häiritsivät laulujoutsenia

(Iides.fi 20.6.2018)

Iidesjärven itäpään luonnonsuojelualueella veneilleet kaksi miestä häiritsivät lintujen pesintää ja järven laulujoutsenpoikuetta keskiviikkona 20. kesäkuuta. Kiikarein ja kameroin varustautuneet miehet liikkuivat puoliltapäivin veneellä muun muassa lintutornin edustan lammikossa ja Mutaojalla.

Emojoutsenet säikkyivät veneilijöitä ja säntäilivät hädissään järvenselällä. Navakassa tuulessa emot ja poikaset joutuivat erilleen toisistaan. Poikaset olivat ilman emojen turvaa tunnin verran. Puolen päivän jälkeen ne harhailivat Hevoshaan itäpuolella. Myöhemmin toinen emoista löysi kadonneet poikaset. Illalla kello 21 koko perhe oli taas yhdessä järven itäpäässä.


Veneilijät sauvovat lintujen pesimäaikaan Mutaojalla. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (20.6.2018)


Veneilijät lintutornin edustalla. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (20.6.2018)


Veneilijät nostavat venettään Nekalan matonpesupaikan luona. Emoistaan erilleen joutuneet laulujoutsenen poikaset näkyvät vasemmassa alakulmassa. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (20.6.2018)


Laulujoutsenilla kaksi poikasta jäljellä

(Iides.fi 18.6.2018)

Iidesjärven laulujoutsenpariskunta on menettänyt yhden kolmesta poikasestaan. Maanantaina 18. kesäkuuta iltapäivällä emojen seurassa oli kaksi poikasta. Sunnuntaina kaikki kolme poikasta olivat vielä elossa.
Emot ja kaksi poikasta lintutornin edustalla. Kuvat: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (18.6.2018)


Laulujoutsenilla kolme poikasta

(Iides.fi 8.6.2018)

Iidesjärven laulujoutsenpariskunnalla on kolme poikasta. Hannu Tervonen kuvasi poikaset perjantaina 8. kesäkuuta järvenselällä lintutornin edustalla. Pesintä näytti jo epäonnistuneen, koska molemmat joutsenet liikkuivat yhtä aikaa järvellä kaukana pesäpaikasta. Pesintä on kuitenkin onnistunut!


Laulujoutsen ja kolme poikasta lintutornin edustalla. Kuva: Hannu Tervonen. Copyright © Hannu Tervonen. (8.6.2018)


Yölaulajaretki 16. kesäkuuta

(Iides.fi 28.5.2018)

Perinteinen Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen yölaulajaretki järjestetään Iidesjärven ja Vihiojan maastoissa lauantaina 16. kesäkuuta. Kokoontuminen on lintutornin pysäköintialueen luona kello 22.30. Muutaman kilometrin reitti soveltuu kävellen tai polkupyörällä kuljettavaksi. Oppaana retkellä on Tuija Palonen.

Retkellä on säävaraus, kerrotaan Pilyn verkkosivuilla. Iltaöisen sateen sattuessa voi kuunnella Balladin elokuvasta Klaani. Elokuva perustuu Tauno Kaukosen Klaani-romaaniin, jonka tapahtumat sijoittuvat Vihiojan laaksoon.

Mika Kaurismäen 1984 ohjaamasta Klaani-elokuvasta jäi elämään Päivi Portaankorvan (ja myöhemmin monen muun) esittämä balladi. Sen on säveltänyt Anssi Tikanmäki ja sanoittanut Juice Leskinen. Kaukosen Klaani julkaistiin 1963, jolloin Vihiojan laakso oli erilainen paikka kuin nykyään. Vuosien mittaan Vihiojaa on kaivettu, suoristettu, putkitettu ja muutenkin "siistitty".Rankat Ankat havaitsi 65 lajia Tornien taistossa

(Iides.fi 5.5.2018)

Iidesjärven lintutornia puolustanut Rankat Ankat -joukkue taisteli sinnikkäästi BirdLife Suomen Tornien taisto -kilpailussa, vaikka sää oli kolea ja kevät myöhässä. Joukkue havaitsi 65 lintulajia. Mielenkiintoisimmat havainnot olivat harmaasorsa, kaulushaikara, liejukana ja pussitiainen. Joukkueeseen kuuluivat Jarmo Lehtinen, Kaisa Kivinen, Aleksanteri Mikkola ja Marko Ollila.

Tornien taisto järjestettiin lauantaina 5. toukokuuta jo 25. kerran. Koko maassa mukana oli yli 300 joukkuetta. Joukkueiden tehtävänä oli havaita tornilta kahdeksan tunnin aikana mahdollisimman monta lintulajia. Kilpailu alkoi aamuviideltä päättyi kello 13.

Iidesjärven lintutornilla on osallistuttu Tornien taistoon ainakin vuodesta 2004 alkaen. Tämän jälkeen neljänä vuotena ei ole saatu joukkuetta kokoon. Osallistumisvuosina lajeja on havaittu alla olevan taulukon mukaisesti.

2004: 55 lajia
2007: 46 lajia
2008: 46 lajia
2009: 46 lajia
2010: 45 lajia
2011: 57 lajia
2013: 63 lajia
2015: 66 lajia
2016: 62 lajia
2017: 61 lajia
2018: 65 lajia
Joukkue tornilla. Alakuvassa vasemmalta Aleksanteri Mikkola, Kaisa Kivinen, Marko Ollila ja joukkueen johtaja Jarmo Lehtinen. Kuvat: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (5.5.2018)


Toukokuussa lintukävelylle

(Iides.fi 2.5.2018)

Iidesjärvellä on taas tilaisuus yhdistää iltakävelyyn lintujen tarkkailu oppaan johdolla. Toukokuussa voi osallistua kahdelle opastetulle lintukävelylle. Niillä oppaana on Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen retkikummi Olavi Kalkko.

Ensimmäinen retki on tiistaina 8. toukokuuta ja toinen tiistaina 22. toukokuuta. Lähtöpaikka on järven länsipäässä Lokintaipaleella ja lähtöaika kello 18. Opastettu kävely kestää pari tuntia. Jos uhraa vähän enemmän aikaa, voi kävellä omin päin vaikka koko järven ympäri.


Lintukävelyllä voi tavata etelärannan kaislikkoon taitavasti naamioituneen lapasorsan. Linnun silmä näkyy juuri ja juuri - nokka vähän paremmin. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (2.5.2018)


Jäät sulivat paikoilleen

(Iides.fi 23.4.2018)

Iidesjärven laaja ulappa vapautui jääpeitteestä maanantaina 23. huhtikuuta. Jäät sulivat lopulta melko nopeasti, vaikka alkukevät olikin kylmä. Jäidenlähtöön ei liittynyt ryskettä eikä muutakaan dramatiikkaa, sillä jäät sulivat paikoilleen. Maanantai-iltapäivän navakka tuuli viimeisteli työn.

Kevään tulo on pari viikkoa jäljessä edellisvuodesta. Vuonna 2017 jäät lähtivät 10. huhtikuuta.


Maanantai-iltana Iidesjärven ulappa lainehti vapaana. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (23.4.2018)


Pahalammella kuolleita kaloja

(Iides.fi 17.4.2018)

Pahalammella on koettu talven aikana ekokatastrofi. Pieni ja matala lampi ei ole kyennyt toimimaan suuren kalamäärän elinympäristönä, mikä on johtanut kalojen joukkokuolemaan. Kuolleita kaloja on runsaasti lammen rannoilla. Lammen jäällä lepäilee ylensyöneitä lokkeja.

Pahalampi on entistä kaatopaikka-aluetta. Kalojen joukkokuolema voi johtua ympäristömyrkyistä tai happikadosta - tai molemmista. Ravinnekuormaa lammella on ollut vähintäänkin riittävästi, sillä rantapoluilla on ollut paljon koirien ulosteita.

Karpit saattavat olla yksi syy happikatoon. Pahalammelle on tuotu karppeja virkistyskalastajien tarpeisiin. Ehkä lampi ei ole kestänyt pohjaa tonkivan vieraslajin aiheuttamaa kuormaa.


Tämä Pahalampeen tuotu karppi ei enää osallistu virkistyskalastukseen. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (17.4.2018)


Perhepuisto on edennyt jo työmaavaiheeseen

(Iides.fi 1.4.2018)

Nekalantien varteen entisen Atomikylän paikalle on talven aikana noussut työmaa. Kaupunginvaltuuston hyväksymässä osayleiskaavassa tälle alueelle on osoitettu virkistysaluetta ja perhepuisto. Kaava on tullut voimaan huhtikuussa 2014 annetulla kuulutuksella, joten työmaan täytyy olla perhepuiston työmaa.

Aidatun työmaa-alueen sisällä on muun muassa rakennustarvikkeita. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että rakentamisleikit tulevat olemaan perhepuiston keskeinen toimintamuoto. Mitään risumajoja ei näytä olevan tulossa vaan kunnon betonirakenteita. Lähitienoolle tuodut vanhat sohvat pääsevät ilmeisesti uusiokäyttöön leikkirakennusten sisustuselementteinä.

Ohikulkijat ovat kummastelleet, miksi aidatun alueen yhteen nurkkaan on kasattu suuri määrä rahaa. Raha on tietysti ratikkaleikkejä varten!


Perhepuistoon on vielä pääsy kielletty. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (31.3.2018)


Työmaat tuhoavat laakson monimuotoisuutta

(Iides.fi 14.3.2018)

Läpi talven jatkuneet hakkuu- ja muut työmaat ovat köyhdyttäneet Iidesjärven laakson luonnon monimuotoisuutta. Puita on hakattu eri puolilta laaksoa energiapuuksi. Raitiotietyömaan ja putkilinjatyömaan alta on kaadettu paljon puita laakson itäosassa. Entisen Nekalan tilan vanhasta pihapiiristä on raivattu muun muassa pihapensaikkoa, joka on tarjonnut suoja- ja pesäpaikkoja monille lintulajeille.

Mutta älkäämme suhtautuko tähän kaikkeen kielteisesti. Tampereen kaupungin lukuisat virkamiehet ja työntekijät ovat varmasti yrittäneet parhaansa ja jopa ylittäneet itsensä, kiitos ja kannustuspalkkio heille siitä! Ja pusikkojen siistiminen on tietysti koiraharrastajien mieleen. Avarissa maisemissa irtokoirien on ihana juosta vapaana ja jahdata luonnoneläimiä.

Puiden poistaminen luonnosta kiihdyttää myös ilmaston lämpenemistä, todistelevat oppineet. Tällä saralla olisi vielä paljon tehostettavaa, sillä kevät on ollut kylmä. Puut poikki ja pinoon!


Hakkuutyömaa laakson etelärinteellä Turtolassa. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (7.3.2018)


Puupinoon on kirjoitettu syyllisen nimi: RATIKKA. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (11.3.2018)


Vuotovesi-ilmiö tuo linnuille ruokaa talvella

(Iides.fi 17.2.2018)

Iidesjärven rantamaastot ovat täynnä vesi- ja viemäriputkia. Ne vuotavat ja muodostavat erikoisia elinympäristöjä. Valtamerillä tunnetaan vuorovesi-ilmiö, kaupunkiluonnossa on nähtävillä vuotovesi-ilmiö. Pakkasellakin höyryävissä lätäköissä vallitsee ikuinen kesä.

Linnut tuntevat vuotovesikosteikot hyvin. Niistä löytyy syötävää helmikuussakin. Jätevedessä kasvanut murkina on lintujen mielestä luomuruokaa. Se maistuu paremmalta kuin ruokintapaikoilla tarjoiltava kauppojen linturuoka.


Mustarastas kauhoo lätäkön antimia järven länsipäässä. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (17.2.2018)


Tarkkasilmäinen lintu löytää vuotovesikosteikosta ruokaa pakkasellakin. Tässä sinitiainen silmä tarkkana Iidesrannassa. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (17.2.2018)


Vuonna 2017 julkaistiin yli 400 luontokuvaa

(Iides.fi 1.1.2018)

Iides.fi julkaisi vuonna 2017 yli 400 uutta luontokuvaa Iidesjärven alueelta. Lintukuvia oli eniten, runsaat 320. Syksyllä 2012 aloittanut sivusto on toiminut jo viisi täyttä kalenterivuotta. Puolen vuosikymmenen aikana on syntynyt laaja kuvadokumentti Tampereen kaupunkiluonnon keskeisestä kohteesta.

Vuosi 2017 oli raitiotietyömaan vuosi. 1970-luvun alkupuolella rakennettu Hervannan valtaväylä repäisi pahan haavan Iidesjärven laaksoon. Vuosikymmenien mittaan haava arpeutui, kun puita ja pensaita kasvoi valtaväylän lähimaastoon. Raitiotietyömaa avasi vanhan haavan ja teki liikennekäytävästä entistäkin leveämmän. Nyt tarvitaan laajoja maisemointitoimia, jotta Iidesjärven laakson viherkäytävä säilyisi yhtenäisenä.

Iides.fi jää tammikuun alussa muutamaksi viikoksi huoltotauolle, jonka aikana sivustoa järjestellään uudelleen. Sivustolle voi lähettää kuvia tauon aikanakin. Kuvat pyritään julkaisemaan mahdollisimman nopeasti, kuitenkin viimeistään huoltotauon jälkeen.
Raitiotietyömaan maisemaa Iidesjärven itäpäässä vuonna 2017. Ylempi kuva on otettu Turtolan suunnasta 31. joulukuuta. Alempi kuva on otettu Kalevan suunnasta 30. toukokuuta. Kuvat: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio.


Iides.fi - Iidesjärven sivu