Ajankohtaista Iidesjärveltä 2012Iides.fi tarjoaa korttipohjan

(Iides.fi 16.12.2012)

Iides.fi tarjoaa vapaasti käyttöön korttipohjan esimerkiksi joulun ja uudenvuoden kortteja varten. Kortin koko on noin 630 kilotavua ja mitat 1920 x 1280 pikseliä. Korttia voi käyttää sähköpostin liitteenä tai sen voi tulostaa vaikkapa 15 x 10 sentin kokoiseksi kuvaksi.

Korttipohjan alareunassa on teksti www.iides.fi ja yläosassa on tilaa omille teksteille. Tekstejä voi lisätä kuvankäsittelyohjelmilla (esimerkiksi Canon-kameroiden mukana tulevalla ZoomBrowser-ohjelmalla).

Korttipohja löytyy täältä.
Hakit kaivelevat kätköjään

(Iides.fi 10.12.2012)

Pähkinähakit kaivelevat kätköjään Iidesjärven rannalla sijaitsevassa kaupungin puutarhassa. Toistaiseksi mäntyjen siemeniä on löytynyt.

Pähkinähakeista on kuvia Iidesjärven lintukuvastossa.


Hakki etsii ruokaa lumen alta. Kuva on otettu 7. joulukuuta 2012. (Kuva: Pekka Turunen. Copyright © Pekka Turunen.)


Osayleiskaavaehdotuksesta yleisötilaisuus 27. marraskuuta

(Iides.fi 23.11.2012)

Iidesjärven osayleiskaavaehdotuksesta järjestetään selostustilaisuus tiistaina 27. marraskuuta Steiner-koululla. Kaksi tuntia kestävä tilaisuus alkaa kello 17.30.

Osayleiskaavaehdotus on nähtävillä 27. joulukuuta saakka Nekalan kirjastossa ja Frenckellin palvelupisteessä. Aineisto on nähtävillä myös kaupungin verkkosivuilla.Kaavoittaja piirsi uuden väylän vanhan vierelle

(Iides.fi 22.11.2012)

Iidesjärven osayleiskaavaehdotukseen on merkitty uusi kevyen liikenteen väylä Nekalantien pohjoispuolelle, vaikka muutaman metrin päässä tien eteläpuolella on jo hyvä kevyen liikenteen väylä.

Uusi väylä tulisi matonpesupaikan risteyksen ja Steiner-koulun linja-autopysäkin välille. Miljoonia euroja maksavan väylän rakentaminen olisi uhka Iidesjärven luonnolle, koska se toisi häiriöitä ranta-alueelle. Esimerkiksi järven viimeinen naurulokkiyhdyskunta on aivan kaavaillun väylän tuntumassa.

Nekalantien ja järven väliin jäävä ranta-alue on nykyiselläänkin hyvin kapea. Ranta on paikoin vain muutaman metrin levyinen. Uuden väylän rakentaminen vaatisi rannan täyttämistä ja muita mittavia maarakennustöitä.


Nekalantien pohjoispuolen uusi kevyen liikenteen väylä on merkitty osayleiskaavaan mustalla pisteviivalla. Tähän karttaan on lisäksi merkitty nykyinen kevyen liikenteen väylä punaisella viivalla.


Ilmakuvasta näkyy, että Nekalantien ja Iidesjärven välinen ranta-alue on hyvin kapea. Iideshovin kohdalla järvi ulottuu tiehen saakka. Vuonna 2010 otettu kuva on osayleiskaavaehdotuksesta.


Osayleiskaavaehdotus nähtäville

(Iides.fi 21.11.2012)

Yhdyskuntalautakunta hyväksyi tiistaina 20. marraskuuta Iidesjärven osayleiskaavaehdotuksen asetettavaksi nähtäville. Nähtävilläoloaikana ehdotukseen voi ottaa kantaa.


Osayleiskaavaehdotuksen kaavakartta.

Tampereen kaupungin tiedote yhdyskuntalautakunnan kokouksesta
Yhdyskuntalautakunnan kokouksen pöytäkirja


Osayleiskaavaehdotus yhdyskuntalautakunnan käsiteltäväksi

(Iides.fi 15.11.2012)

Iidesjärven osayleiskaavaehdotus on valmistunut. Yhdyskuntalautakunta käsittelee sitä 20. marraskuuta.

Iidesjärven luonnon kannalta ehdotus on selkeästi parempi kuin aikaisemmin esillä olleet ranta-alueiden rakentamissuunnitelmat.

Näin ehdotuksessa kuvataan kaavoituksen etenemistä: "Kaavaprosessin aikana on selkeästi noussut esiin Iidesjärven lukemattomat luontoarvot, jotka on pyritty turvaamaan kaavaehdotusta laadittaessa. Ehdotus tukee luontoarvojen säilymistä ja virkistyskäyttöä. Tämä tukee myös parhaiten maakuntakaavan viheryhteystarvetta."

Ehdotuksen ehkä merkittävin ratkaisu on Huringin pellon säilyttäminen. "Itäpäässä olevaa Huringin peltoaluetta tulee hoitaa avoimena, joko viljeltynä peltona tai niittynä", ehdotuksessa todetaan.

Ehdotus on nähtävillä osayleiskaavoituksesta kertovalla sivulla.

Tampereen kaupungin tiedote osayleiskaavaehdotuksesta.


Tampereen kaupunki on yrittänyt monta kertaa kaavoittaa Huringin peltoa rakennusmaaksi. Kellastunut lehtileike neljännesvuosisadan takaa (Kansan Lehti 5.2.1987) palauttaa mieleen yhden hankkeen.


Tilhet ahmivat pihlajanmarjoja

(Iides.fi 4.11.2012)

Tilhet herkuttelevat pihlajanmarjoilla. Tampereella kiertelee jopa satojen tilhien parvia, jotka syövät ahneesti marjat pihlajista. Iidesjärven rantojenkin pihlajanmarjasato hupenee silmissä.

Uutisissa on kerrottu linnuista, jotka ovat saaneet käyneistä pihlajanmarjoista alkoholimyrkytyksen. Iidesjärvellä ei ole näkynyt sammuneita tilhiä. Kovin tokkurassa tilhet eivät voi olla, koska ne kykenevät napsimaan marjoja suoraan lennosta tai roikkumaan yhdellä jalalla tertun luona.

Tilhien kuvia on Iidesjärven lintukuvastossa.


Tämä tilhi roikkui pihlajan oksassa ja napsi marjoja vaakatasossa. Kuva on otettu 4. marraskuuta 2012. (Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio.)


Pähkinähakit tuovat iloa syksyyn

(Iides.fi 8.10.2012)

Pähkinähakit ilahduttavat taas lintujen tarkkailijoita Iidesjärven rannoilla. Hakkeja on erityisesti kaupungin puutarhassa Nekalan matonpesupaikan länsipuolella. Puutarhassa kasvaa mäntyjä, joiden siemeniä hakit eivät voi vastustaa.

Pähkinähakit tulevat Iidesjärvelle Siperiasta saakka. Maailmaa nähneet linnut eivät ujostele paikallista väestöä. Joitakin yksilöitä voi luonnehtia jopa linssiluteiksi. Ehkä ne haluavat testata lintukuvaajan kauko-objektiivin lähimmän tarkennusetäisyyden tulemalla vieläkin lähemmäksi.

Helpoin tapa kohdata pähkinähakki on mennä männyn lähelle seisoskelemaan. Hakki lentää paikalle yleensä muutaman minuutin kuluessa.

Pähkinähakeista on kuvia Iidesjärven lintukuvastossa.


Hakki on perso esimerkiksi sembramäntyjen siemenille. Jotkut nimittävätkin pähkinähakkeja sembrahakeiksi. Tämä hakki on kuvattu 8. lokakuuta 2012. (Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio.)


Tampereen kaupunki niitti tiklien ruokamaan

(Iides.fi 30.9.2012)

Tampereen kaupunki on niittänyt tiklien ruokapaikan Iidesrannassa Iidesjärven länsipäässä.

Iidesrannassa kulkevan kevyen liikenteen väylän varrella on kasvanut takiaisia, joiden siemenet ovat tiklien herkkua syksyisin ja talvisin. Kaupunki niitti takiaiset maan tasalle. Niitolle ei ollut tienhoidollisia perusteita, koska takiaiset kasvoivat jyrkässä järveen viettävässä luiskassa.

Tikli on hyvin kaunis lintu. Ruokailevia tiklejä pääsi Iidesrannassa katselemaan aivan läheltä.

Takiaisissa ruokailevista tikleistä löytyy kuvia Iidesjärven lintukuvastosta


Tässä oli ennen tiklien ruokamaa, mutta sitten Tampereen kaupunki niitti takiaiset. Niittokoneelta säästyi muutama takiainen. (Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio.)


Laulujoutsenet etsivät taas pesäpaikkaa

(Iides.fi 22.9.2012)

Laulujoutsenet tutkivat taas Iidesjärveä sillä silmällä. Järvellä muutaman viikon oleskellut pari on mieltynyt länsipäässä sijaitsevaan mättääseen. Paikalle on hyvä näkyvyys Järvensivun puolelta Iidesrannasta. Laulujoutsenten pesintä ei ole aikaisemmin onnistunut. Tulevana kesänä järvellä nähdään ehkä joutsenenpoikasiakin.


Olisiko tämä hyvä pesäpaikka, laulujoutsenet pähkäilevät. Kuva on otettu 21.9.2012. (Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio.)


Iidesjärvelle suunnitellaan suojeluyhdistystä
- tuletko mukaan?

(Iides.fi 17.9.2012)

Tampereen kaupungin hankkeet Iidesjärven rantojen rakentamiseksi ovat herättäneet monet pohtimaan suojeluyhdistyksen perustamista. Pro Iidesjärvi -liikettä on toivottu niin rantapoluilla kuin lintutornillakin. Tampereen kantakaupungin ainutlaatuinen luontokohde halutaan säilyttää myös tulevien sukupolvien iloksi.

Lukemattomat ihmiset tekevät jo nyt paljon työtä Iidesjärven luonnon hyväksi. Monet esimerkiksi keräävät kävelyretkillään maastosta pois pulloja, tölkkejä ja muuta roskaa.

Yhdistys voisi vaikkapa järjestää siivoustalkoita, jakaa Iidesjärvi-tietoutta ja ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin.

Jos olet kiinnostunut suojeluyhdistyksen perustamisesta ja sen tulevasta toiminnasta, ota yhteys Martti Tuureen (puhelin 040-5945140, sähköposti martti.tuure@gmail.com).

Jos kiinnostusta ilmenee, suojeluydistys olisi mahdollista perustaa kevääseen mennessä.


Tässäkö on Iidesjärven tulevaisuus? Järven länsipää on jo rakennettu. Kuva on otettu tammikuussa 2012. (Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio.)


Sähkölinja purettiin Huringin pellolta

(Iides.fi 9.9.2012)

Huringin pellon poikki kulkenut sähkölinja purettiin 8. syyskuuta 2012. Linja oli paikalla vuosikymmeniä. Ennen tämän linjan rakentamista sähkölinja kulki Iidesjärven yli.


Sähkölinja katosi syyskuussa 2012 Huringin pellon maisemasta. (Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio.)


Iides.fi - Iidesjärven sivu