Palvaanniemi

Palvaanniemi kattaa melkein koko Iidesjärven itäpään. Niemen pohjoisrajana on Puhoonlahden pohjukka. Etelässä Palvaanniemen alue ulottuu Mutaojan suistoon.

Palvaanniemessä on säilynyt merkkejä Iidesjärven vanhasta asutuksesta. Järven tienoon ainoa säilynyt muinaisjäännös Kokinpellon kivikautinen asuinpaikka on Palvaanniemessä. Asuinpaikka on Vuohenojan eteläpuolelle 1960-luvulla rakennettujen rivitalojen länsipuolella. Maastosta Kokinpeltoa on vaikea havaita. Kaivauksissa paikalta on löytynyt nuorakeramiikkaa, kvartsiesineitä ja -iskoksia sekä kivikirveen osa.

Tampereen historia -kirjan (1988) mukaan Palvaanniemen (Palvaniemen) nimi saattaa liittyä palvaamiseen (lihan ja kalan kuivattamiseen) tai palvonta- ja uhripaikkaan.

Palvaanniemen halkaiseva Vuohenoja on vanha rajajoki. Rajapyykkinä on toiminut myös ojan ylittävä Vuohensilta. Sillan yli kulkeva Vuohensillankatu on alueen vanha kulkuväylä.

Palvaanniemessä on aikoinaan ollut Palvaanniemen tila. 1960-luvulla Vuohenojan eteläpuolelle rakennettiin kaksi kaksikerroksista rivitaloa. 1980-luvulla rakennettiin koko Palvaanniemen pohjoispuolinen alue. Rakennetulla alueella on rivitaloja ja pieniä kerrostaloja. Rakennukset erottuvat selvästi Iidesjärven itäpään maisemassa.

Palvaanniemen alueen poikki mutkitteleva Vuohenoja on Iidesjärven luonnon tärkeä osa. Joen suisto on monimuotoista kosteikkoa ja pensaikkoa. Vuohenojan rannat ja suisto ovat pahoin roskaantuneet.


Palvaanniemen talot on rakennettu lähelle rantaa ja erottuvat selvästi Iidesjärven itäpään maisemassa. Taustalla Messukylän kirkko. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (2012)


Vapaaksi päästetty koira saalistaa Palvaanniemessä huhtikuun lopulla. Varis on valppaana. Kun koira karkottaa linnun pesältään, varis ryöstää pesän. Tämäkin paikka on virallisesti luonnonsuojelualuetta, mutta todellisuudessa koirapuistoa. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (2012)


Tältä näyttti Palvaanniemessä 1920-luvulla. Iidesjärven rantamaisema oli tuolloin avoin. Väinö Voionmaa sijoitti Tampereen historiassaan (1929) valokuvan Vuohenojasta Rajapaikkoja ja takamaita -otsikon alle. Kuvan on ottanut valokuvaamo Aira 1929.Iides.fi