Munapuolenahde

Munapuolenahde on laaksonrinne Iidesjärven laaksossa Messukylän Kirkkosuon eteläpuolella. Paikannimen merkitys on helppo ymmärtää. Kirkkosuo oli ennen vanhaan kosteikko, jossa saattoi kulkea veneelläkin. Ilmeisesti suolla oli kirkon puoli ja lintujen puoli eli munapuoli. Munapuolelta paikkakunnan asukkaat hakivat keväisin linnunmunia ravinnoksi. Samaa perua ovat Suomen monet Munasuo-nimiset suot.

Nykyajan kartalla Munapuolenahde on joutomaa Messukylän golfkentän eteläpuolella. Lännessä aluetta rajaa Hervannan valtaväylä ja idässä Kirkonmäenkatu. Entisellä Kirkkosuolla on nykyisin golfkenttä. Osan Munapuolenahteesta on vallannut Sotilaankadun pohjoispuolelle rakennettu asuinalue. Asuinalueen halkaisee katu, jonka nimi on Pullerikinahde. Ahteen itäpäässä on maisemapelto, josta kaupunki käyttää nimitystä Kirkkosuon maisemapelto. Länsipäässä on leikkipaikka.

Vuosisatojen mittaan Munapuolenahteella on harjoitettu monenlaista toimintaa. Keskiajalla ahteen eteläpuolella oli tiivis taloryhmä, joka myöhemmin hajosi erillisiksi tiloiksi. Vanhat niittypellot ja ojat erottuvat vielä maastossa. Ahteen rinnettä on käytetty myös kaatopaikkana. Maastossa näkyy rakennusjätettä ja jätetynnyrien jäänteitä. Ilmeisesti jätteitä on haudattu maahankin.

Ahteen alaosa on kosteaa, synkkää ja saasteista ryteikköä. Vanhat pellot ovat pusikoituneet ja osin metsittyneetkin. Rinteen yläosassa on vehmaampaa lehtoa. Golfkentän eteläreunassa on poluntapainen, jota pitkin on mahdollista kulkea koko alueen läpi. Polku kulkee välillä aivan golfkentän reunassa, joten lenteleviä golfpalloja pitää varoa. Palloilta voi sujautua käyttämällä perinteistä tamperelaista turvapäähinettä eli pipaa. Kostealla kelillä kalvokengät tai kumisaappaat ovat tarpeen. Kuivin jaloin alueelle pääsee Sotilaankadun kautta.

Munapuolenahteen sijainti Karttapaikalla


Golfkentän reunassa kulkee polku, jota on paikoin vaikea erottaa maastosta. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (29.10.2013)

Kynnetty maisemapelto. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (30.10.2013)

Rakennusjätettä Munapuolenahteen rinteessä. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (16.11.2013)Iides.fi