Varis saalistaa

Varis on Iidesjärven kaikkiruokainen petolintu, joka saalistaa myös muiden lintujen munia ja poikasia. Iidesjärven luonnon monimuotoisuuden kannalta varisten samoin kuin harakoidenkin runsaus on ongelma. Tälle sivulle on koottu kuvia variksen ravinnonhankinnasta.Varis auringonkukka-aterialla etelärannan viljelypalstoilla. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Matti Leikkanen. Copyright © Matti Leikkanen. (28.9.2017)Varis napsii hyönteisiä autonrenkaasta Iidesrannassa. Variksen ravinnosta iso osa on hyönteisiä. Niitä se syö kaiken aikaa. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (29.10.2016)Varis helmikuussa peltotöissä Huringin pellolla. Kielen päällä on pieniä hyönteisiä, joita varis löytää turvepaakuista. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (14.2.2017)
Kaatopaikalle on tuotu syksyllä suuri kasa omenoita. Kasasta riittäisi syötävää kaikille järven variksille. Mutta kun yksi varis ottaa omenanpalan, toinen käy heti päälle ja nappaa sen. Ryöstetty ruoka maistuu aina paremmalta. Iidesjärvi, Tampere. Kuvat: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (26.9.2016)
Ei paahtopalvelua tänään. Varis lentää jäätynyt paahtoleivän viipale nokassaan Messukylän suunnasta kohti Vilusen täyttömäkeä ja laskeutuu skeittiradan valopylvään päälle. Lintu asettelee leivän valaisimen jäähdytysripojen väliin. Näyttää siltä, että varis aikoo sulattaa tai peräti paahtaa viipaleen paahtimessaan. Aurinkoisena pakkaspäivänä valot eivät kuitenkaan ole päällä. Varis huomaa pian, että paahdin ei toimi. Virtapiirissä on vikaa. Varis ottaa leivänviipaleen nokkaansa ja lentää pois. Variksenkin älykkyydellä on rajansa. Tämäkään lintu ei osannut kytkeä skeittiradan valoja katkaisijasta päälle. Iidesjärven laakso, Tampere. Kuvat: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (12.12.2016)Varis syö rottaa järven länsipäässä Lokintaipaleen sillan lähellä. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Kari Jussila. Copyright © Kari Jussila. (24.9.2016)Varis on napannut madon Nekalantien varrelta. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Elias Tähtinen. Copyright © Elias Tähtinen. (7.7.2016)Varis syö naurulokin munaa kaatopaikalla. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Pekka Turunen. Copyright © Pekka Turunen. (14.6.2016)Varis kynttiläillallisella. Vaikka varis suosii luomuruokaa, se ei halveksi teollisiakaan elintarvkkeita. Varikselle kelpaavat esimerkiksi Kalevankankaan hautausmaan hautakynttilät tai talojen pihoille unohtuneet tuikut. Tässä varis lämpökynttiläaterialla Nekalantien varrella. Kuoret varis jättää syömäpaikalle. Siksi tuikkujen kuoria löytyy yllättävistäkin paikoista. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (21.4.2016)Varis ruokakupilla Lokintaipaleella. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Jorma Autio. Copyright © Jorma Autio. (28.4.2014)

Varikset syövät sinisorsan poikasta järven länsipäässä. Iidesjärvi, Tampere. Kuvat: Aleksanteri Mikkola. Copyright © Aleksanteri Mikkola. (2.8.2015)Varis on saanut saaliiksi kalan. Ahventa lennättävä varis on kuvattu Iidesjärven lintutornilta. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Hannu Tervonen. Copyright © Hannu Tervonen. (30.5.2015)Varis kuokkii joulukuussa Palvaanniemen niittypellolla. Tukeva nokka toimii kuokkana. Varis kulkee järjestelmällisesti pellon sarkaa pitkin, iskee muutaman askeleen välein nokan syvälle multaan, kääntää jäätyneen pintamaan ja etsii syvemmältä mullasta syötävää. Puuha muistuttaa kuokalla tehtävää perunannostoa. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (16.12.2014)
Varis tietää, että vesi on vanhin voitehista. Veden avulla se valmistaa kuivan ruuan helpommin syötäväksi. Kuvassa näkyvä varis on löytänyt maaliskuussa leivänpalan ja tuonut sen Viinikanojalle. Lintu kulkee ojanvartta pitkin ja etsii pitkään paikkaa, jossa voisi kastella leivän. Lopulta sopivan matala paikka löytyy. Ja sitten syömään. Iidesjärvi, Tampere. Kuvat: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (22.3.2014)


Makkaranpala matkaa ilmakuljetuksena tammikuun pakkasessa. Saalis saattaa olla koiran ruokakupilta. Koirien ruokakuppien tyhjentäminen on variksille haaste. Usein muutama varis härnää kupillaan ruokailevaa koiraa. Kun koira ryntää härnääjiään kohti, muut nappaavat kiireesti ruokaa kupista. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (29.1.2014)
Varis ryöstää naurulokin pesästä munan. Varis iski ensin lokin kimppuun ilmasta ja säikäytti sen pesältään. Sitten varis otti pesästä munan ja lensi pois. Naurulokki ei kyennyt vastustamaan pesän ryöstöä. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (7.6.2013)


Varis tutkii rannat tarkasti. Se tiedustelee ensin pesät ilmasta ja siirtyy sitten maastotöihin. Punasotkapari ei voi muuta kuin seurata sivusta. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (14.5.2013)


Jos varis lentää järven pinnassa suoraan, nopeasti ja matalalla, se on usein viemässä saalista pesälleen. Tässä varis lentää naurulokkiyhdyskunnan suunnasta. Kurkkupussissa on ilmeisesti linnunpoikanen. Iidesjärvi, Tampere. Kuva: Olavi Autio. Copyright © Olavi Autio. (14.5.2011)Iides.fi. Kuvien käyttö ilman lupaa kielletty.